Mgr. v.d. Weteringstraat 132a
3581 EN te Utrecht
T 030 - 23 69 320 (algemeen nummer)
T 030 - 2 333 884 (consulententeam)
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Crisiskaart-akkoord legt bodem voor structurele financiering

Meer zelfmanagement, ook bij crisis en crisispreventie. Onder dat motto hebben het Landelijk Platform GGz en de beroepsgroepen in de GGZ een gezamenlijke verklaring ondertekend waarmee zij het gebruik van een crisiskaart willen bevorderen. Cruciaal volgens de verklaring is een eerder opgesteld basisdocument waarin is vastgelegd wat een crisisplan en een crisiskaart is, wat de kenmerken zijn en voor ze bedoeld zijn. Het akkoord opent de weg voor een adequate en structurele financiering. Hiervoor hopen GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland uiterlijk per 2015 met een werkbare oplossing te komen.crisiskaart

ervaringsdeskundig

(Ervarings)deskundige consulenten staan cliënten bij in het opstellen van hun persoonlijke crisiskaart. Maar daarnaast zijn ze belangrijk voor behoud en ontwikkeling van de kwaliteit, constateren de ondertekenende partijen: het Landelijk Platform GGz, GGZ Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen (V&VN SPV)

neem je crisis in eigen hand

Een crisiskaart is een klein persoonlijk document op bankpasformaat waarop staat hoe zorgverleners, omstanders en naasten kunnen (be)handelen als er een (psychische) crisis optreedt. Bijvoorbeeld bij een paniekaanval of een psychose. Op dat moment kan een cliënt immers te zeer van streek zijn om duidelijke informatie te geven. Door een juiste bejegening, zorg en praktische hulp of medicatie kan een crisiskaart helpen erger te voorkómen. Zo is het een instrument dat bijdraagt aan goede zorg wanneer zich toch een crisis voordoet, maar belangrijker nog voor veel cliënten is het ook een instrument dat helpt om een crisis te voorkomen.

In Utrecht is het Steunpunt GGZ de instantie die criskaarten opstelt. Voor meer informatie, neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bent u benieuwd wat de betekenis van de crisiskaart is voor mensen die er een hebben? Lees dan het verhaal van Myriam: 'Crisiskaart geeft me een veilig gevoel'.

"Welke afkomst je hebt zegt mij helemaal niets"

Op 13 december nam Doortje Kal afscheid als bijzonder lector Kwartiermaken aan de Hogeschool Utrecht. Zij deed dat met publicatie van het boek 'Verder met Kwartiermaken - naar de verwelkoming van verschil'. Web-kleinIn dat boek een uitgebreid verslag van 'Uitsluiting maakt Ziek', een van de kritische dialogen die Kal organiseerde.
'Uitsluiting maakt Ziek' organiseerde zij in samenwerking met Steunpunt GGZ Utrecht. Verder in dit boek het artikel: "Welke afkomst je hebt, zegt mij helemaal niets", van de hand van Huub Beijers en Saïda el Arbaji, beide werkzaam bij het Steunpunt GGZ Utrecht. U kunt dit artikel hier downloaden.

Het boek is te bestellen bij uitgeverij Tobi Vroegh in Haarlem

'Verwarde man', de verhalenbundel van Mark Verhoogt

Op 11 maart 2016 verschijnt de verhalenbundel 'Verwarde man' van Mark Verhoogt. Mark Verhoogt was actief in de Samen Deskundig groep van Steunpunt GGZ Utrecht en bij 'Herstelverhalen schrijven'.

177Boekinformatie

Ondertitel: Leed en herstel in 40 verhalen
Auteur: Mark Verhoogt
ISBN: 978-90-770240-52-2
NUR: 875
Pagina's: 88
E-book: Na verschijnen ook verkrijgbaar als E-book
Prijs € 12,95


Mark Verhoogt was twintig jaar in behandeling bij de ggz. Zijn ziektegeschiedenis kent meerdere diagnoses. Een serie therapieën heeft in samenspel met persoonlijke groei het herstel uiteindelijk goed op gang gebracht. Met professionele hulp, beperkt tot af en toe een bezoek aan de huisarts, zoekt Mark nu een weg tussen de mijnen en valkuilen die bij zijn psychische kwetsbaarheden horen. Uit het beschrijven van ervaringen put hij kracht en inzicht. Het gaat van wanhoop en paniek tot diepe wanen en klein geluk, van afglijden naar opkrabbelen. De korte verhalen in dit boek geven samen een beeld van een psychiatrisch patiënt de psychiatrie voorbij.

Wilma Boevink in haar voorwoord:

Zo gaat dat …
… met een verwarde man. En het is eigenlijk niet om te lachen: leven met heftige pieken en dalen, psychosen. Toch is Mark Verhoogt in staat om zijn leven te beschrijven met een nuchtere ‘opgewektheid’, soms zelfs op een lichtvoetige manier. In een reeks korte verhalen komt een veelheid van aspecten uit zijn dagelijks leven aan de orde: de psychotische crises, hun aanloop, opnames, de zwartheid van de somberte, verlies, medicijnen, fietsen met de kindertjes, de gereedschapskist, een mysterieuze enveloppe. Als lezer word je in eerste instantie een beetje op het verkeerde been gezet: door de korte stukjes en een zekere mate van – ja, wat is het eigenlijk – een lichte vorm van ironie?

Lees het gehele voorwoord.

Lees één van de verhalen: Graancirkels.

Luister naar één van de verhalen: Sloot.

 

@steunpuntggzutr - Volg ons op Twitter

Steunpunt GGZ houdt u via Twitter op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Volg ons op @steunpuntggzutr

AMWAHT groepen sluiten voorjaar af met BBQ

Op 19 juni hebben de AMWAHT-groepen voor Turkse mantelzorgers de eerse helft van het jaar afgesloten met een gezellige barbeque in het volkstuinencomplex in Overvecht. IN 2014 hebben tot nu toe twee lotgenotengroepen gefunctioneerd, een in het Doe Mee Centrum De Gagel en een in Buurthuis De Boog in Overvecht, onder begeleiding van Sahanim Genç, Songul Incesulu, Guner Akbulut en Sevim Sari. Ondanks het kleine drupje regen een zeer geslaagde middag met meer dan veertig deelnemers.bbq.jpg  

Annette Plooij, nieuwe medewerkster Schrijven Eigen Herstelverhaal

annette-plooyOp 15 april j.l. is Annette Plooij van start gegaan als nieuwe collega bij het Steunpunt GGZ. Annette Plooij gaat werken als coach voor mensen die hun eigen herstelverhaal willen schrijven (zie elders op onze website) en zal deze activiteiten samen met Lot van de Berg en Carolien Verpalen verder uitrollen over de stad, in het kader van de ontwikkeling van de zorg voor sociaal kwetsbaren en in samenwerking met de ervaringsdeskundigen die actief zijn in de buurtteams. Annette is bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..