Filmvoorstelling  ‘Stemmen van Vincent’
Met nagesprek met auteur Vincent Swierstra over stemmen horen.

Maandag 25 maart 2019, aanvang 19.30 u.
Steunpunt GGZ, Kaatstraat 18, 3513 BK Utrecht

Wat
Maandag 25 maart is er, in het kader van de Week van de Psychiatrie, een filmvertoning  van de film van ‘Stemmen van Vincent’ bij het Steunpunt GGZ Utrecht, met Vincent Swierstra.  De film laat zien hoe Vincent, 12 jaar na zijn eerste psychose, nog steeds stemmen hoort en antipsychotica slikt. Hij gebruikt zijn muziek om met zijn problematiek om te gaan en gaat op zoek  naar wat de stemmen eigenlijk betekenen. Zijn het hallucinaties of spirituele entiteiten? Het horen van stemmen is net als psychoses een taboe in de Westerse samenleving. Dit komt omdat beide fenomenen als stoornis worden gezien. Dit terwijl  1 op de 10 mensen stemmen hoort en velen er zonder enige medicatie of begeleiding mee leven. Het horen van stemmen is zo oud als de mensheid zelf en het tot stoornis reduceren, doet in de ogen van Vincent geen recht aan het verschijnsel. 
Vincent Swierstra zal zelf aanwezig zijn en na de vertoning vragen beantwoorden uit het publiek.  Ook is er is na de film  ruimte voor een gesprek  over stemmen horen.

Het boek en de film
De film volgt op de debuutroman De Magiër, Memoires van een Dwaas van Vincent Swierstra uit mei 2017. Het boek vertelt hoe Vincent tijdens het tweede jaar van zijn studietijd in Amsterdam in een psychose terecht kwam en hoe die steeds meer escaleerde. Het boek is die avond te koop.

Waar en inschrijving
De bijeenkomst wordt gehouden bij het Steunpunt GGZ Utrecht, Kaatstraat 18 te Utrecht. Er zijn geen kosten aan verbonden. Geadviseerd wordt om met het openbaar vervoer te komen. Het is mogelijk om in de buurt te parkeren, dit is betaald. Vanaf Utrecht Centraal kunt u met bus 3,  4, 5  of bus 6  naar de halte Oudenoord, dan is het nog twee minuten lopen. Als u interesse heeft  kunt u zich opgeven bij Maria Roos van Dorsten. Email m.vandorsten@ggzutrecht.nl. (Er zijn zo’n 40 plaatsen beschikbaar.

Deel dit bericht