Eenzaamheid en isolement
In deze tijden van Corona, nu meer mensen op zichzelf aangewezen zijn, krijgt het thema eenzaamheid terecht veel aandacht. Veel mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn vertrouwd met gevoelens van eenzaamheid. Wij bij Steunpunt GGZ krijgen signalen dat deze versterkt worden door de quarantaine. We willen u dan ook graag een online cursus bieden om beter met eenzaamheidsgevoelens en met het isolement om te gaan.
Op deze pagina over eenzaamheid en isolement besteden we op verschillende manieren aandacht aan dit thema:
- Heeft u al langer met eenzaamheid te maken en wilt u er actief mee aan de slag, door het probleem met andere te onderzoeken en erover te schrijven en praten? Daarvoor hebben we een cursus ontwikkeld met een werkboek: Aan de hand van tien opdrachten kunt u onderzoeken wat de betekenis is van gevoelens van eenzaamheid in uw leven. Lees hier meer over →
- Voor degenen die er liever gewoon iets over willen lezen of horen hebben we een aantal links geselecteerd, niet alleen met dit thema maar ook over schoonheid en troost. U vindt onder meer lezingen, TED Talks en een blog, geschreven door een ervaringsdeskundige op het gebied van eenzaamheid. Ten slotte hebben we een aantal ervaringsverhalen verzameld van mensen die te maken hebben met eenzaamheid. Dat kan herkenning en troost geven.
Blog over eenzaamheid
Eenzaamheid het is zo’n taboe
auteur: Marie-Jeanne van der Ploeg
Eenzaamheid; het is zo’n taboe. Waar komt dat toch vandaan? Wat maakt dat er niet over dit onderwerp gesproken mag worden; enkel als het in één adem genoemd wordt met “eenzame ouderen”? Waarom wordt er niet meer bekendheid gegeven aan de eenzaamheid die er is in de overige lagen van de bevolking? Eenzaamheid in de verschillende culturen? Eenzaamheid die bestaat binnen relaties en huwelijken, ja zelfs binnen gezinnen? Bij kinderen, waarvan de ouders zijn gescheiden of bij studenten die net op kamers zijn gaan wonen? Bij mensen die psychisch of op een andere manier kwetsbaar zijn?
Eenzaamheid
Auteur: A.L. Verlies- en rouwbegeleider
Eenzaamheid is er altijd geweest, maar het neemt de afgelopen jaren, volgens de berichtgeving hierover, wel steeds meer toe. Eenzaamheid komt overal voor, maar juist meer in de stad, las ik pas, dus ook in Utrecht, de stad waar ik leef. 42 % van de inwoners van deze stad voelt zich wel eens eenzaam, 11 % ernstig eenzaam, werd vermeld in DUIC *. Het gaat om heel veel mensen, realiseerde ik mij.
Hoe aanvaard je je eigen gemis?
Auteur: Anna Fernhout
‘Ik zelf ben toch een persoon die vaak ‘weerstand’ kan ervaren. Bij van alles en nog wat. Van mijn werk tot aan mijn relaties. Het verzetten tegen wat is lijkt een soort tweede nat…