‘Ik zelf ben toch een persoon die vaak ‘weerstand’ kan ervaren. Bij van alles en nog wat. Van mijn werk tot aan mijn relaties. Het verzetten tegen wat is lijkt een soort tweede natuur te zijn geworden denk ik soms. Alsof tegenzin er gewoon bij hoort. Afgelopen jaar kwam ik door mijn opleiding (Stembevrijding – Ode an die Freude) tot het inzicht dat dit zeurende ongenoegen wat zich in mij kan nestelen niet iets is wat ‘weg moet’, dat er niets ‘mis’ is. Onderliggend hieraan liggen verlangens in mij die gekend willen worden. Aha!
En juist het niet erkennen van deze verlangens zorgt ervoor dat ik mij geïrriteerd, gefrustreerd en van alles en nog wat kan voelen.

Ik las dit volgende stukje in het boek ‘Oefenen in Leven – Het Latifagebed als gids’:
‘Verlangen heeft een merkwaardige eigenschap: het wenst ontdekt te worden. Het omhult zich in het gewaad van gemis. Tekort, behoefte, angst en boosheid. Dan komt het erop aan dat je dat gemis niet wegdrukt met allerlei redeneringen en uitvluchten. Juist door de aanvaarding en erkenning van het gemis kan de verborgen kracht van het verlangen zich openbaren.’

Dat voelde voor mij zo kloppend aan, dat het hem zit in het mij gewaarworden van wat ik verlang. En dat die weg daarnaar toe is dat ik het tegendeel voel en erken: datgene wat ik juist mis. Maar hoe doe je dat dan? Hoe aanvaard je je eigen gemis? Hoe verbind je je daarmee? Ik denk dat er vele manieren zijn. Een prettige manier voor mij is om erover te zingen. Allereerst schep ik dan ruimte in mezelf om te zakken in mijn eigen energie. Dit om eens gade te slaan wat ik nou eigenlijk voel. Vervolgens neem ik dat mee in geluid – in zingen. Dat klinkt suf, maar in die verbinding met dat wat is en daaraan geluid geven, ligt dus een gevoel van bevrijding. En zo noem ik mijzelf ook tegenwoordig een groot fan van Stembevrijding’.

Anna Fernhout

Deel dit bericht