Ervaringsdeskundige Buurtteam Sociaal Utrecht (24-32 uur)

Functieomschrijving

Wie zijn wij?
Buurtteams Utrecht

Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht levert de sociale basiszorg aan volwassenen. Wij geloven in de kracht van de lokale samenleving, in echte professionals die effectief (samen)werken en in sterke basisvoorzieningen die de stad al biedt.We zetten vooral in op preventie. En doen daarbij wat nodig is – dichtbij en laagdrempelig zodat mensen zo lang mogelijk zelf de regie houden op hun leven en in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen met de ondersteuning die zij nodig hebben.

Wie zoeken wij?
We zoeken een enthousiaste collega die gelooft dat verandering mogelijk is en een pro actieve houding heeft om die verandering te bereiken.Je komt terecht in een ambitieuze en dynamische organisatie waarin we van elkaar leren. Dat betekent dat jij gaat samenwerken met collega’s die zelfstandig hun eigen afwegingen kunnen en durven maken. Je gelooft in een preventieve aanpak bij mensen met schulden en je kunt goed inspelen op onverwachte situaties. Je kan tegen een stootje, denkt out of the box en hebt een gezonde dosis humor.

Onze visie op ervaringsdeskundigheid
Als ervaringsdeskundige heb je in het leven te maken gehad met één of meer ontwrichtende omstandigheden. Dit kan een langdurige of chronische psychische of somatische aandoening zijn, een verslaving, een leven in armoede en sociale uitsluiting of ben je bekend met huiselijk geweld. Als ervaringsdeskundige heb je kennis van de eigen specifieke problematiek en die van anderen, daarnaast weet je ook hoe en wanneer je ervaringskennis in kan zetten om anderen te ondersteunen bij hun proces. Binnen de BTO zien we de toegevoegde waarde van ervaringsdeskundigheid vooral op de gebieden van: herstel, stigmatisering, herkenning en erkenning, begrip, hoop, eenzaamheid, zorgmijding, activering en zingeving. Juist mensen met schulden die dat zetje nodig hebben om hulp te zoeken kunnen jouw ervaringen gebruiken, zij kunnen steun hebben aan iemand die dit zelf heeft meegemaakt of nog doormaakt. Iedere positieve verandering in een levensgebied van een cliënt, hoe klein ook, draagt bij aan het herstel. De inzet van een ervaringsdeskundige is er te allen tijde op gericht om de weerbaarheid en zelfstandigheid van het individu te vergroten.

Wat ga je doen?
In dit project ga je vanuit een klein team van ervaringsdeskundigen aan de slag in Overvecht. Samen werk je aan de ontwikkeling en de uitvoering van de inzet van ervaringsdeskundigheid binnen de Buurtteamorganisatie. Je begeleidt en ondersteunt wijkbewoners, waarbij je mensen motiveert om zelf inzicht te krijgen in hun situatie en zelf aan de slag te gaan. Op verzoek werk je samen met collega’s in een casus. Je bent beschikbaar voor meedenken en advies. Samen met je collega’s uit het buurtteam geef je vorm aan de vroeg signalering op het gebied van schulden, waarbij we mensen willen bereiken die financiële problemen en /of schulden hebben en die niet uit zichzelf contact zoeken met het buurtteam. Deze preventieve aanpak voeren we uit samen met de wooncorporaties. Je werkt outreachend door wijkbewoners met een huurachterstand te benaderen en hulp aan te bieden. Je gaat ook je ervaringskennis inzetten bij een drie gesprek met de wijkbewoner en een trajectbegeleider van Werk en Inkomen bij het opstarten van een schuldentraject. Het meedenken in aanpak en methodiek in hoe deze mensen bereikt kunnen worden, is zeker een van de taken waar jij je mee bezig gaat houden. Juist met de inzet van mensen die zelf in deze situatie gezeten hebben, hopen wij die wijkbewoners te bereiken die wel hulp kunnen gebruiken maar nu niet bereikt worden. De ervaringsdeskundige kan namelijk als geen ander vertellen wat werkt en wat niet werkt.

Functie-eisen

Wat vragen wij van jou?
• Minimaal MBO werk- of denkniveau.
• Je bent communicatief vaardig.
• Je kunt ervaringskennis inzetten op professioneel niveau.
• Je voert zelfstandig je taken uit.
• Je kunt duidelijk uitleggen hoe je werkt, staat open voor feedback en reflecteert op je eigen handelen.
• Je bent erop gericht om je ervaringskennis te verdiepen en om je vaardigheden verder te ontwikkelen.
• Je bent op de hoogte van het aanbod op het gebied van zelfhulp trainingen en steungroepen.
• Je deelt je kennis en ervaring met anderen.
• Je hebt de moed om buiten kaders te kijken en te handelen en je durft zowel buurtbewoners als collega’s aan te spreken als het nodig is.
• Je schrikt niet terug bij weerstand en je bent bereid verschillende aanpakken te proberen.
• Je gelooft onvoorwaardelijk in het herstellend vermogen van wijkbewoners en geeft niet snel op.

Arbeidsvoorwaarden

Wat hebben wij te bieden?
• Uitdagende functie waarbij je een belangrijke rol speelt bij de verdere ontwikkeling van de inzet van ervaringsdeskundigheid bij schuldenproblematiek
• Intervisie vanuit het Steunpunt GGZ en ondersteuning door een persoonlijke coach vanuit de organisatie
• Flexibele werktijden
• Inschaling volgens de cao Sociaal Werk
• Een persoonlijk opleidingsbudget, opleidingsmogelijkheden en deskundigheidsbevordering

Contactinformatie

Reageren
Heb je belangstelling voor deze functie? Stuur dan uiterlijk donderdag 14 maart je CV én een korte motivatie via e-mail naar sollicitaties@buurtteamsutrecht.nl. Voor vragen over de vacature kun je bellen naar 030 – 721 07 77.

Incluzio
Buurtteamorganisatie Sociaal is een onderdeel van Incluzio. Incluzio is op meerdere plekken in Nederland actief in het sociaal domein.
Van de wijkteams in Hollands Kroon tot een sociaal werkbedrijf in Rotterdam tot begeleid wonen in het zuiden van het land. Incluzio is een initiatief van Facilicom, dé toonaangevende facilitaire dienstverlener met ruim 30.000 medewerkers en vestigingen in Nederland, België en Engeland. Meer weten? Neem een kijkje op onze website: www.incluzio.nl

Deel dit bericht